Çukurova’da Yağmur Tarım Ürünlerine "Can Suyu" Oldu
Adana’da uzun süren kuraklığın ardından gelen yağmurlar, karpuzdan domatese birçok ürüne can suyu oldu. Üreticiler yağışların sürmesini umut ediyor.
Çukurova’nın önemli tarım kentlerinden Adana’da geçtiğimiz hafta etkili olan yağmur yağışları, başta karpuz, kavun ve domates olmak üzere birçok tarım ürününe can suyu oldu. Uzun süren kuraklık sonrası gelen yağışlar çiftçinin yüzünü güldürürken, barajlardaki su seviyesinin hâlâ yeterli olmadığı belirtildi.
Şubat ayında yaşanan zirai don nedeniyle zarar gören ürünlerin ardından gelen bu yağışlar, üreticilere bir nebze de olsa rahat nefes aldırdı. Ancak uzmanlar, yağışların bir süre daha devam etmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, iklim değişikliğinin tarımı her geçen gün daha fazla etkilediğini vurguladı.
“Kurak bir mevsim geçiriyoruz”
“İklim değişikliğinin etkileri, tarımsal üretim alanlarımızı tehdit eder hale geldi. Şubat ayında yaşanan zirai don sonrası ürünlerimiz büyük zarar gördü. Adana kurak bir sezon geçirdi. Barajlarımızda yeterli su yoktu. Ancak son günlerde yağan yağışlar, sebze ve meyveye adeta can suyu oldu. Şu an Çukurova genelinde karpuz, kavun, biber ve domates ekimi yapılıyor. Eğer bu yağmurlar yağmasaydı, ektiğimiz ürünleri hasada zor kavuştururduk,” dedi.
“Barajlarımızda su yok, bu bizi endişelendiriyor”
Doğan, son bir haftadır yağan yağmurların tarlaları canlandırdığını ancak barajlardaki su seviyesinin yetersizliğinin kaygı verici olduğunu belirtti:
“Afet yaşanmadan bu yağmurlara ihtiyacımız var. Barajlarımızda suyun olmaması bizi endişelendiriyor. Sulama programı rotasyona girecekmiş. Normalde böyle bir şey olmazdı. Zor günler kapıda.”
Üreticiler, mevsim normallerinde sürecek yağışlarla hem tarlalarını hem de umutlarını yeşertmeyi umuyor.